Klarar du att äta en sockerbulle utan att slicka dig runt munnen? Klarar du att ignorera pushnotisen som poppar upp på din telefon?

by
Anna Nord

 I min värld så är båda ungefär lika svårt.

Jag är ganska påläst om beroendebeteendet telefonen skapar, hur många plattformar som är uppbyggda för att ”lura” oss att stanna kvar så länge som möjligt just hos dem och till och med hur vissa funktioner triggar vissa specifika delar i hjärnan. Trots att jag vet alla dessa saker så sitter jag likt en junkie och kan inte låta bli att kolla till på telefonen när en push-notis lyser upp skärmen i periferin, eller hur jag av en reflex med 20 sekunders mellanrum drar ner för att refresha mitt sociala medieflöde i jakt på att något nytt ska poppa upp.

Exakt samma beteende som får miljontals människor att lägga mynt efter mynt i enarmade banditer i hopp om att nästa gång så kommer nog jackpotten.

Jag kan verkligen tycka att det är helt sjukt att jag trots all fakta inte kan motstå att trilla rakt i uppmärksamhetens fallgropar, men så får man trösta sig med att jag är en vanlig människa och min hjärna är ju inte mer unik än någon annans.

 Tyvärr så är vi människor skapta så att när det kommer till teknik (och många andra saker) så är det till mångt och mycket en fråga om allt eller inget. Vi har väldigt svårt att kontrollera vår uppmärksamhet just för att mycket av vad vi uppfattar och vilka beslut vi tar sker omedvetet långt innan vi tror att vi tog beslutet eller uppfattade vad som hände.

När vår uppmärksamhet blir förflyttad till exempelvis ett push meddelande eller att någon frågar oss något så tar det 23 minuter tills vi har fått tillbaks fullt fokus igen.

23 minuter!

Detta i en värld där många företag förenklar och snabbar på kommunikationen mellan medarbetare med olika chattprogram. Visst, vi får snabbare kommunikation men hur mycket effektiv arbetstid och hur många sönderstressade medarbetare får vi istället?